Friday, May 15, 2015

Οι φιλοκοινωνικές και αντικοινωνικές πτυχές της τελειομανίας



Η μοναχική τελειομανία είναι ένα από τα λιγότερο κατανοητά ανθρώπινα γνωρίσματα. Φυσικά πρόκειται για κάτι ανέφικτο, λόγω του ότι είμαστε όλοι άνθρωποι. Είναι κάτι καθ’ όλα μισητό από σπουδαστές παγκοσμίως, οι οποίοι συντρίβονται από ατέρμονες προσδοκίες ή απογοητεύονται από την απατηλότητά της. Είναι αυτό που εκατομμύρια ρομαντικές καρδιές έχουν εξιδανικεύσει ψάχνοντας τον έναν σύντροφο που θα ξεκλειδώσει ατέλειωτες δυνατότητες.

Μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει τρεις τύπους τελειομανών: οι ετερο-προσανατολισμένοι τελειομανείς, οι οποίοι περιμένουν τους άλλους να είναι τέλειοι και τους επικρίνουν όταν αποτυγχάνουν, οι αυτό-προσανατολισμένοι τελειομανείς, οι οποίοι περιμένουν ο εσωτερικός τους κόσμος να είναι τέλειος και βασίζονται σε υπερβολικά υψηλές αυτό-προσδοκίες, και εκείνοι που αναζητούν την τελειότητα μέσα τους γιατί πιστεύουν ότι είναι σημαντική για τους άλλους. Αυτός ο τύπος είναι γνωστός ως κοινωνικά καθορισμένος τελειομανής.
Δύο από αυτούς τους τύπους έχουν ένα μόνο πεδίο δράσης, είτε τους άλλους, είτε τον εαυτό τους. Ο τρίτος τύπος εστιάζει στον εαυτό του μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Είναι δηλαδή ένα διαφορετικό υποσύνολο των δύο που εστιάζει στον εαυτό ως αντικείμενο που χρειάζεται διορθωτικές ενέργειες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκες στο Journal of Psychopathology and Behavioral Assessment (Ημερολόγιο Ψυχοπαθολογίας και Αξιολόγησης της Συμπεριφοράς), ο  Joachim Stoeber του βρετανικού Πανεπιστημίου του Kent, συνέκρινε τα χαρακτηριστικά του κοινωνικά καθορισμένου τελειομανή με εκείνα των οποίων θέτουν πολύ υψηλά στάνταρ για τον εαυτό τους και εκείνων που θέτουν υπερβολικά στάνταρ για τους άλλους, αλλά όχι για τον εαυτό τους.
Διαπίστωσε ότι δύο από τους τρεις τύπους τελειομανών έχουν επιθετική ή αντικοινωνική συμπεριφορά και πεποιθήσεις, ενώ ο ένας τύπος επιδεικνύει φιλο-κοινωνικά χαρακτηριστικά. Μπορείτε να μαντέψετε ποιος τύπος ήταν αυτός;

Ο Stoeber προσέλαβε για την έρευνα 229 φοιτητές πανεπιστημίου, παρατηρώντας τον τρόπο που αστειεύονται και την κοινωνική τους συμπεριφορά. Βρήκε ότι οι αυτό-προσανατολισμένοι τελειομανείς, παρ’ όλο που επικεντρώνονται στον εαυτό τους, νοιάζονται για τα κοινωνικά πρότυπα και προσδοκίες καθώς και τα συμφέροντα των άλλων. Αποφεύγουν να κάνουν αστεία σε βάρος των άλλων, τα οποία ο Stoeber ταξινόμησε ως «επιθετικά αστεία», ενώ αστειεύονται με τρόπο που κάνει τους ανθρώπους να έρθουν πιο κοντά, τα οποία αστεία ο Stoeber αποκάλεσε «συνδετικά αστεία».

Οι κοινωνικά καθορισμένοι τελειομανείς δε συμμετέχουν στο επιθετικό χιούμορ, εκτός κι αν πρόκειται για επίθεση στον εαυτό τους. Αυτού του  τύπου προσωπικότητες κάνουν αστεία σε βάρος τους. Είναι γειωμένοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση και αισθήματα κατωτερότητας. Δεν ανταποκρίνονται καλά σε θετικά σχόλια και μπορούν να θεωρηθούν αντικοινωνικοί ή αποστασιοποιημένοι από τα συναισθήματά τους.

Οι ετερο-προσανατολισμένοι τελειομανείς, αυτοί που επικρίνουν εκείνους που δεν αξίζουν τίποτα, είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν επιθετικό χιούμορ, το οποίο χρησιμοποιούν σε βάρος των άλλων. Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά χαρακτηριστικά αδιαφορίας που τους κάνουν να αγνοούν τις προσδοκίες των άλλων και τους κοινωνικούς κανόνες. Λόγω του αέρα ανωτερότητας που έχουν, τα άτομα με αυτή τη διάκριση, τείνουν να είναι αντικοινωνικά γιατί δε βρίσκουν άτομα που ανταποκρίνονται, ή που θέλουν να προσπαθούν ατέρμονα να ανταποκριθούν, στα στάνταρ τους.

"Οι ετερο-προσανατολισμένοι τελειομανείς είναι μια «σκοτεινή» πλευρά τελειομανίας, που συνδέεται θετικά με ναρκισσιστικά, αντικοινωνικά και αδιάφορα χαρακτηριστικά προσωπικότητας," δήλωσε ο  Stoeber, ενισχύοντας μια άλλη έρευνά του, όπου δηλώνει ότι αυτού του είδους οι τελειομανείς μπορούν να έχουν χαρακτηριστικά ναρκισσιστικής προσωπικότητας, μακιαβελισμού και ψυχοπάθειας.

Μπορεί κανείς να φανταστεί τις εξελικτικές δυνατότητες που μπορούν να αποφέρουν τα υψηλά στάνταρ για τον εαυτό μας, ή  για άλλα άτομα. Ίσως σε αυτό το στάδιο της εξέλιξής μας, όπου τόσα πολλά μέσα ενημέρωσης μας υπογραμμίζουν τις αδυναμίες μας, ο ετερο-προσανατολισμένος τελειομανής δεν έχει πλέον καμιά αξία για τη «φυλή»

No comments:

Post a Comment