Friday, March 25, 2016

Είναι οι γυναίκες ελαττωματικές; 
(β' μέρος)


Μετά τη γέννηση του παιδιού, η παύση του μηνιαίου βάσανου της περιόδου και των πόνων της, έρχεται σαν δώρο. Και ακριβώς έτσι έβλεπαν οι γυναίκες την εμμηνόπαυση, σαν δώρο. Μια μετάβαση που εξελικτικά θα έπρεπε να είναι απελευθερωτική και εύκολη, έχει μετατραπεί σε μια γιρλάντα από ενοχλητικά  συμπτώματα, πόνο και κίνδυνο.  Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, συναισθηματικές εκρήξεις, αιμορραγία, αυξημένος κίνδυνος του καρκίνου και μπόνους το μαράζωμα των γεννητικών μας οργάνων. Και εδώ τίθεται και πάλι το ερώτημα, πώς η ιατρική κοινότητα επιχειρεί να μας γλιτώσει από τα δεινά μας; Με περισσότερες ορμόνες ή μια χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης των αναπαραγωγικών μας οργάνων.

Αντί να προσπαθήσουν να βοηθήσουν τις γυναίκες με τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, οι γιατροί προσπαθούν να αντιστρέψουν την εμμηνόπαυση με εξωγενή οιστρογόνα και προγεστερόνη. Ενίοτε επαναφέρουν ακόμα και την περίοδό τους.

Και φαντάζομαι ότι απ’όλα όσα θα ήθελε να κάνει μια γυναίκα στα 60 της, το να έχει την περίοδό της , δεν είναι ένα απ’ αυτά. Αλλά με την ορμονική θεραπεία οι εξάψεις φεύγουν, δε συμπεριφέρεστε σαν τρελή και τα γεννητικά σας όργανα έχουν αναγνωρίσιμη μορφή. Τη στιγμή ωστόσο που θα αποφασίσετε να σταματήσετε τις ορμόνες, τα συμπτώματα θα επιστρέψουν, και η αναστολή των συμπτωμάτων αυτών συχνά έχει ένα κόστος που είναι εξαιρετικά σημαντικό: καρκίνος.

Ορμονική έκθεση μακρά σε διάρκεια και υψηλή σε ποσότητα, ισούται με ορμονικά ευαίσθητους καρκίνους. Ο καρκίνος του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών, της μήτρας είναι υψηλότεροι σε ποσοστά εμφάνισης σε γυναίκες που υπόκεινται σε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, ανεξάρτητα αν ο γιατρός σας θυμήθηκε ή όχι να το αναφέρει στο ραντεβού σας.

Η παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα, ανεξάρτητα από την πηγή, είναι ένα μονοπάτι με αμφιλεγόμενη διαδρομή και αυξημένο τον κίνδυνο του καρκίνου. Γι’ αυτό και θα πει κάποιος ότι είναι τόσο σημαντικό να κάνουμε κάθε χρόνο μαστογραφία, σωστά;  Η μαστογραφία σώζει ζωές, σωστά; Ε, λοιπόν φαίνεται πως δεν είναι έτσι ακριβώς. 

Οι μαστογραφίες δεν είναι αποτελεσματικές στον αξιόπιστο εντοπισμό των ταχέως αναπτυσσόμενων επιθετικών καρκίνων του μαστού.  Αυτό το οποίο κάνουν καλά οι μαστογραφίες είναι να εντοπίζουν  μη επικίνδυνους όγκους με το όνομα «μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα» (ductal carcinoma in situ), οι οποίοι  στη συνέχεια αντιμετωπίζονται σαν να ήταν επικίνδυνος καρκίνος.

Στην πραγματικότητα οι μαστογραφίες δεν «προλαμβάνουν» τον καρκίνο του μαστού. Ωστόσο, περιλαμβάνουν ακτινοβολία και ακραία συμπίεση ιστών, συμπεριλαμβανομένων και των καλοήθη όγκων, τα οποία αμφότερα μπορεί να οδηγήσουν σε πραγματικά θανατηφόρο καρκίνο.

Εύλογη απορία  το γιατί οι μαστογραφίες όντας τόσο αναποτελεσματικές σχετίζονται με υψηλά ποσοστά επιζώντων από καρκίνο του μαστού. Ο λόγος είναι γιατί όταν μια γυναίκα έχει διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, αλλά στην πραγματικότητα έχει μόνο «μη διηθητικό πορογενές καρκίνωμα», αντιμετωπίζεται σαν καρκινοπαθής.  Μόλις αυτή «απαλλαγεί» από τον καρκίνο, από τον οποίο ποτέ πραγματικά δεν έπασχε, και δεν πεθάνει από καρκίνο του μαστού τα επόμενα 5 χρόνια, γίνεται μια «επιζών» που «σώθηκε η ζωή της». Αυτό ισχύει για όλους τους ασθενείς με καρκίνου του μαστού, ακόμα και γι’αυτούς που όντως έπασχαν: αν επιζήσουν για 5 χρόνια και μια μέρα θεωρούνται “success story”, αν πεθάνουν μετά από 5 χρόνια και μια μέρα, εξακολουθούν να θεωρούνται «επιζώντες». 

Πράγμα που οδηγεί σε ένα δυνητικά πιο κρίσιμο ερώτημα : πώς γίνεται να μην έχουν επιπτώσεις οι γιατροί και οι οργανώσεις μετά απ’ αυτό; Η σύντομη απάντηση είναι «το ανενημέρωτο κοινό και τα χρήματα».

Ακόμα και στις περιπτώσεις των γυναικών με τα γονίδια BRCA1 και 2, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς άσπρα ή μαύρα. Τα ποσοστά των καθαρά γενετικών καρκίνων του μαστού υπολογίζονται περίπου στο 2% των περιπτώσεων.  Είναι πιθανότερο να σε σκοτώσει το junkfood,  παρά τα γονίδιά σου.

Οι γυναίκες πεθαίνουν σαν τις μύγες από τον καρκίνο τα τελευταία λιγότερο από 100 χρόνια. Τα γονίδιά μας δεν έχουν αλλάξει από τότε. Αυτό που άλλαξε είναι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και οι διατροφικές μας συνήθειες.  Δεν παθαίνουμε καρκίνο μόνο και μόνο γιατί τα γονίδιά μας είναι ελαττωματικά, αλλά γιατί δεν κάνουμε υγιεινές επιλογές.

Μας έχουν εξαπατήσει και το πράγμα δεν τελειώνει με τον καρκίνο γιατί όσα χρήματα κι αν τους αποφέρει ο καρκινοπαθής, μπορούν να βγάλουν ακόμα περισσότερα από κόκκαλα που καταρρέουν..

Όταν μια γυναίκα γεννάει ένα παιδί είναι εντελώς φυσικό να χάσει οστική μάζα.  Και βέβαια αποδεικνύεται πως είναι αρκετά εύκολο να αναδειχθεί μια φυσική διαδικασία σε ασθένεια: οστεοπόρωση, ο "σιωπηλός δολοφόνος".

Το σώμα σου είναι τόσο λάθος φτιαγμένο που, παρά τις 3 συνιστώμενες μερίδες από γάλα αγελάδας που καταναλώνεις ημερησίως, τα οστά σου διαβρώνονται. Οι γιατροί  ισχυρίζονται ότι η απάντηση στην οστεοπόρωση δε βρίσκεται στην καλύτερη διατροφή, σε περισσότερη σωματική άσκηση και δυνατότερους μύες. Όχι, η απάντηση βρίσκεται στον φαρμακοποιό σου.

Υπάρχουν φαρμακευτικές αγωγές για την οστεοπόρωση, οι οποίες επιβραδύνουν  τη φυσική  διάβρωση  των οστών, η οποία όμως είναι μια απαραίτητη διαδικασία καθώς η καταστροφή της οστικής μάζας ενεργοποιεί τη δημιουργία νέας.  Χάρη στις αγωγές αυτές, τα οστά γίνονται πιο  συμπαγή, αλλά και πολύ αδύναμα.  Και όλοι γνωρίζουμε ότι τα αδύναμα οστά είναι επιρρεπή σε κατάγματα.

Έτσι αντί να σταματήσεις να καταναλώνεις όξινες τροφές, όπως το γάλα ζώων, υποχρεώνουν το σώμα να τραβάει αλκαλοποιητικό ασβέστιο από τα οστά και επιπλέον να καταναλώνεις φάρμακα που αυξάνουν τον κίνδυνο καταγμάτων.

Ύστερα απ’ όλα αυτά, αναρωτιέται κανείς πώς είναι δυνατόν η εξέλιξη να έχει καταστήσει το μισό πληθυσμό του είδους τόσο προβληματικό που μετά βίας   μπορεί να λειτουργεί δυο εβδομάδες το μήνα, μετά βίας μπορεί να συλλάβει, να κρατήσει το μωρό ή τον εαυτό της ζωντανό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης χωρίς σημαντική ιατρική παρέμβαση, για να την καταπιεί μετά ο καρκίνος που έχει προκληθεί από τις φυσικές ορμόνες του δικού της φύλου, και στη συνέχεια να διαλυθεί κυριολεκτικά κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση.

Η απάντηση φυσικά, είναι ότι η εξέλιξη δεν έχει να κάνει τίποτα μ’ αυτό το τερατώδες μπάχαλο. Η σύγχρονη κοινωνία και η σύγχρονη ιατρική ευθύνονται γι’ αυτά τα χάλια.
Υπάρχει καλύτερος τρόπος; Ναι, καταναλώστε πραγματικό φαγητό, πιείτε καθαρό νερό και αποφύγετε γιατρούς και φάρμακα.

Αναρωτιέται κανείς τι έχει συμβεί στην κοινή λογική, όταν τρέφεις συστηματικά το σώμα σου με επεξεργασμένα, μη αναγνωρίσιμα, ψευτοφαγητά και περιμένεις καλύτερο αποτέλεσμα από την κατάσταση που περιγράφεται παραπάνω. Αν θέλεις να έχεις ένα υγιές σώμα, που να αισθάνεται και να λειτουργεί καλά, και όπως θα ‘πρεπε, δώσ’ του υγιές και θρεπτικό καύσιμο. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά είναι γεμάτα κορεσμένα λίπη, πρωτεΐνες που καθιστούν όξινο το ph του σώματος, χοληστερίνη και βακτήρια.  Δεν είναι θρεπτικά, δεν είναι απαραίτητα και δεν είναι ασφαλής προς κατανάλωση τροφή.  Από την άλλη, τα φυτά είναι γεμάτα βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, υδατάνθρακες, καθαρές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, όλα τα οποία συνδέονται με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου, αγγειακής νόσου, διαβήτη και κυρίως λιγότερες γυναικείες ορμόνες.

Μια αποκλειστικά φυτική διατροφή, μπορεί να επαναφέρει  το σώμα με φυσικό τρόπο σε ισορροπία. Η εφηβεία αναβάλλεται μέχρι κάποια λογική ηλικία, η ροή είναι ομαλή, ελαφρά και ανώδυνη, η εγκυμοσύνη καθίσταται μια εμπειρία ευχάριστη και ασφαλής  και η εμμηνόπαυση αποτελεί μια απελευθέρωση που εμφανίζεται όταν πρέπει. Τα ποσοστά κινδύνου εμφάνισης καρκίνου πέφτουν κατακόρυφα και το κόκκαλα μένουν δυνατά.

Είναι συνετό να αναφερθεί ότι πραγματικά χρήσιμο και σωτήριο είναι το τεστ ΠΑΠ, το οποίο πραγματοποιείται κάθε 3 με 5 έτη για τις γυναίκες χαμηλού κινδύνου και πιο συχνά για τις γυναίκες που είχαν προηγούμενα θετικά αποτελέσματα.

Η ενεργή επιτήρηση, η φυτοφαγική διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος  μπορούν να καθαρίσουν τις τραχηλικές δυσπλασίες, και να αποκαταστήσουν θέματα στειρότητας, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και άλλες ορμονικά ευαίσθητες καταστάσεις που επηρεάζουν τις νέες γυναίκες.

Στην περίοδο της εγκυμοσύνης, η αύξηση του βάρους από 6 ως 9 κιλά θεωρείται ασφαλής. Παρ’ όλο που τρώτε για δύο, για να μεγαλώσει το μωρό χρειάζεται περίπου 70 000 θερμίδες, που ισοδυναμεί με 270 επιπλέον θερμίδες την ημέρα και τα τελευταία 2 τρίμηνα μόνο, τα οποία είναι περίπου 1 ½ φλιτζάνι ρύζι ολικής την ημέρα.

Αν η εμμηνόπαυση είναι επώδυνη και δημιουργεί προβλήματα, καθαρίστε τη διατροφή σας το συντομότερο δυνατό. Ένας βελονιστής ή βοτανοθεραπευτής μπορεί να σας προμηθεύσει φυτικές λύσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αν τα συμπτώματά σας είναι πολύ έντονα, είναι ένδειξη ότι το σώμα σας έχει εκτεθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα ορμονών.

Δε γεννηθήκαμε ελαττωματικές. Ακόμα κι αν το σώμα βρίσκεται σε μια κατάσταση ανισορροπίας ή πόνου, είναι επειδή δεν του παρέχετε το σωστό καύσιμο.

Η υγεία σας είναι δική σας ευθύνη, ακόμα κι αν οι γιατροί και οι φαρμακευτικές αποδεικνύονται εντελώς ανεύθυνοι στην αντιμετώπιση των γυναικών, εξακολουθεί να είναι δική σου επιλογή να πραγματοποιήσεις τις αλλαγές που θα σου αλλάξουν τη ζωή.

Κανείς δεν πρόκειται να το κάνει για σένα και κανείς δε λέει ότι θα ‘ναι εύκολο. Από εσένα εξαρτάται να κάνεις τη δέσμευση για τον εαυτό σου, την υγεία σου και την οικογένειά σου.


Είναι οι γυναίκες ελαττωματικές; 
(α' μέρος) 


"Νους υγιής..."
το παρακάτω κείμενο απευθύνεται στις γυναίκες. Φαινομενικά μπορεί να μη σχετίζεται άμεσα με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία ή τις μεθόδους θεραπευτικής προσέγγισης, όμως ξεκινώντας από το γεγονός ότι είμαστε μια ολότητα κι όχι κομμάτια χωρίς συνοχή, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω για τα θέματα που με απασχολούν τα τελευταία 4 χρόνια που έχω αλλάξει τη διατροφή μου. Το κείμενο  είναι απομαγνητοφωνημένο και μετεφρασμένο στα ελληνικά και το δημοσιεύω με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.




Η ιατρική κοινότητα φαίνεται να πιστεύει πως  οι γυναίκες έχουμε γεννηθεί κατά κάποιον τρόπο, ελαττωματικές. Στην πραγματικότητα μοιάζει να τα καταφέρνουμε τα πρώτα 9 με 10 χρόνια της ζωής μας, αλλά μετά μετατρεπόμαστε σε μια ορμονική αποθήκη που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το γυναικείο σώμα μοιάζει να είναι τόσο λάθος φτιαγμένο, τόσο ανισόρροπο και τόσο αναποτελεσματικό σε όλη του τη ζωή;


Για αρχή, θα πρέπει να επισημάνουμε το πόσο άσχημες είναι οι διατροφικές συνήθειες της κοινωνίας μας, γεμάτη κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένα σάκχαρα, υπερβολικές ποσότητες όξινων πρωτεϊνών και ζωικών τροφίμων φορτωμένα με ορμόνες. Η διατροφή μας είναι τόσο υψηλή σε περιεκτικότητα λιπαρών και χαμηλή σε φυτικές ίνες, που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, όπου ως συνέπεια, το υπερβολικό σωματικό λίπος παράγει επίσης ορμόνες. Το συκώτι μας κάνει υπερωρίες για να μεταβολίσει τις ορμόνες αυτές και να τις προωθήσει μέσω του πεπτικού συστήματος ώστε να απαλλαγούμε από αυτές. Δεδομένου όμως της έντονης έλλειψης φυτικών ινών, οι ορμόνες αυτές παραμένουν ως απόβλητα κολλημένες για μέρες στο έντερό μας, με αποτέλεσμα να απορροφώνται αναπόφευκτα πίσω στην κυκλοφορία του αίματος, επιτείνοντας την παραμονή τους στον οργανισμό.

Αυτός είναι πιθανόν ο λόγος για τον οποίο τα κορίτσια περνούν στην εφηβεία όλο και νωρίτερα. Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουν την πρώτη τους περίοδο στην ηλικία των 8 ετών, όταν το 1950, η μέση ηλικία ήταν τα 16 χρόνια. Και μπορεί αυτό να μοιάζει σαν ατυχές γεγονός, αλλά αν αναλογιστούμε ότι οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση όλο και σε μεγαλύτερη ηλικία (αντί για τις αρχές των 40 χρόνων τους, στα τέλη των 50 τους), συνειδητοποιεί κανείς ότι η δια βίου έκθεση στα οιστρογόνα είναι σημαντικά υψηλότερη για τις γυναίκες σήμερα, απ΄ό,τι ήταν 50 χρόνια πριν. Κι αν αναλογιστούμε τα περιττά υψηλά επίπεδα οιστρογόνων που βιώνουν οι γυναίκες, καταλαβαίνουμε πόσο κορεσμένη σε οιστρογόνα είναι η μέση δυτική γυναίκα σήμερα.  Τα  υψηλά αυτά επίπεδα οιστρογόνων λοιπόν, φαίνεται να είναι ο λόγος για  τον οποίο το να είσαι γυναίκα  μετατρέπεται σε ασθένεια.

Ανεξάρτητα από το αν η περίοδος μας θα εμφανιστεί νωρίτερα ή αργότερα, η αρχή του κύκλου μας, σηματοδοτεί την αρχή της μηνιαίας μας μεταμόρφωσης, γεμίζοντάς μας με συμπτώματα όπως κυκλοθυμία, φουσκώματα, κράμπες, κακή διάθεση και πόνο. Τα προεμμηνορροϊκά  συμπτώματα μπορεί να γίνουν ανυπόφορα με ανεξέλεγκτους  πόνους,  να παρουσιάσουμε δερματοπάθειες, βαριά ροή και συχνά ο υποτιθέμενος  προβλέψιμος μηνιαίος κύκλος μας, λειτουργεί σαν ρουλέτα, άλλοτε έρχεται κι άλλοτε όχι.

 Όταν κάποιος παρουσιάζει τέτοια συμπτώματα σε καμία περίπτωση δε μπορεί να επικριθεί αν προσπαθήσει να τα κατευνάσει, αλλά δυστυχώς η σύγχρονη ιατρική, μένοντας πιστή στις αρχές της, κρίνει ως σωστή παρέμβαση για την  «επίλυση» του προβλήματος μια συνταγή για… περισσότερες ορμόνες!

Αν δεν καταλαβαίνετε τη λογική πίσω απ’αυτό, δεν έχετε άδικο, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Αυτή είναι απλά η αρχή της αντιμετώπισης του σώματος της γυναίκας σα να μην ξέρει τι κάνει, σα να γεννήθηκε ελαττωματικό, ακατάλληλο και χρήζων  ιατρικής βοήθειας.

Το αντισυλληπτικό χάπι ήταν μια επανάσταση για τις γυναίκες που χρειάζονταν έναν αποτελεσματικό έλεγχο των γεννήσεων στη δεκαετία του ’60.  Δυστυχώς με την πάροδο των χρόνων η υπερβολική συνταγογράφησή του, σε συνδυασμό με την ολοένα φτωχότερη διατροφή μας, έχει μετατραπεί σε πρόβλημα για τις νέες γυναίκες.

Πρώτα απ’ όλα το ενδοκρινικό μας σύστημα (το σύστημα του σώματος  το οποίο είναι κυρίως υπεύθυνο για τη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα) είναι πολύ ευαίσθητο και δεν τα πάει και πολύ καλά με τις εξωγενείς ορμόνες.  Η πρώτη ορμονική επίθεση σ’ αυτό το ευαίσθητο σύστημα είναι οι κορεσμένες σε ορμόνες ζωικές τροφές (όπως το γάλα) που ταΐζουμε τα παιδιά μας, συνήθως τρεις φορές τη μέρα. Η δεύτερη επίθεση  είναι από το υπερβολικό σωματικό λίπος που παράγει περισσότερες ορμόνες και η τρίτη επίθεση έρχεται από αυτά τα χάπια που είναι βόμβες οιστρογόνου και προγεστερόνης και ξεγελούν τον οργανισμό μας κάνοντάς το να  νομίζει ότι είμαστε όλη την ώρα έγκυες.


Τα περισσότερα χάπια έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ένα μηνιαίο κύκλο που μοιάζει με το φυσικό κύκλο της γυναίκας, αλλά χρησιμοποιώντας τα στην πραγματικότητα εμποδίζουμε επ’αόριστον την περίοδό μας, κάτι που μπορεί να ακούγεται σαν λαμπρή ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα οδηγεί σε περαιτέρω ανισορροπία και μελλοντικό πόνο.  Τα χάπια αυτά συνταγογράφονται για την πρόληψη των συμπτωμάτων της ορμονικής ανισορροπίας, αλλά δε διορθώνουν το υποκείμενο πρόβλημα. Έτσι, ενώ καλύπτουν τα συμπτώματα, η ορμονική περίσσεια στον οργανισμό, στην πραγματικότητα χειροτερεύει.

Και σε κάποιο σημείο της ζωής τους, οι περισσότερες γυναίκες θα αποφασίσουν να γίνουν μητέρες. Δυστυχώς, εκατομμύρια γυναικών  παλεύουν με τη στειρότητα, πράγμα που δεν προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστούμε πόσο μαντάρα είναι το ορμονικό μας σύστημα από τα ζωικά προϊόντα, το υπερβολικό λίπος και τα αντισυλληπτικά χάπια που παίρνουμε εδώ και χρόνια. Αλλά η διάγνωση θα αναφέρει ότι η στειρότητα προκαλείται από ορμονική διαταραχή. Και ξέρετε με ποιον τρόπο έχει καταλήξει η ιατρική να αντιμετωπίζει  τις ανισορροπίες αυτές; Με περισσότερες ορμόνες!!

Θα λύσει  η παρέμβαση  αυτή  το βασικό πρόβλημα; Όχι. Όμως η σύγχρονη ιατρική δε θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο υποκείμενο επιλύσιμο πρόβλημα. Απλά υποθέτει ότι είμαστε ακόμα πιο ελαττωματικές.

Κι αν καταφέρεις να μείνει έγκυος όταν το θελήσεις, η εγκυμοσύνη έχει μετατραπεί στην πραγματικότητα σε δική της ασθένεια με επώδυνα και συχνά επικίνδυνα συμπτώματα. Για κάποιο λόγο θεωρείται φυσιολογικό να παίρνει κανείς 20 και κιλά με μία μόνο εγκυμοσύνη, αλλά δυστυχώς η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές. Διαβήτης κύησης,  προεκλαμψία, επιπλοκές στο τοκετό, είναι μερικοί από τους κινδύνους που συνδέονται με υψηλό βάρος τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Και η αύξηση του σωματικού βάρους σας, συνεπάγεται επίσης την αύξηση τους βάρους του μωρού σας, με αποτέλεσμα να γεννιούνται όλο και μεγαλύτερα μωρά. Κι ακόμα κι αν  αυτό ακούγεται φυσιολογικό, στην πραγματικότητα συνδέεται με  περισσότερες επιπλοκές στον τοκετό, περισσότερες καισαρικές τομές και υψηλότερα ποσοστά  υπέρβαρου και παχυσαρκίας όταν το παιδί μεγαλώσει. 


(β' μέρος) : http://mousikikaitherapeia.blogspot.gr/2016/03/blog-post_46.html

Saturday, March 19, 2016

Δημιουργική αυτο-φροντίδα και προσωπική έκφραση



Τι σημαίνει δημιουργική αυτο-φροντίδα για εσάς;
Τι θα θέλατε οι άνθρωποι του περιβάλλοντός σας να καταλάβουν για την ανάγκη σας να φροντίσετε και να εκφράσετε το δημιουργικό σας εαυτό;  https://www.facebook.com/groups/979556172139213/

Saturday, March 12, 2016

Τι είδους αγάπη έχεις για τον εαυτό σου;





"Αυτή τη στιγμή, μπορείς να έχεις μια άνευ 

όρων σχέση με τον εαυτό σου, με το ύψος 


που έχεις, με το βάρος που έχεις, με την 


ευφυΐα που έχεις και το βάρος του πόνου 


που βιώνεις. Μπορείς να κάνεις μια άνευ 


όρων σχέση μ'αυτό;"
 
Pema Chödrön