Friday, March 25, 2016

Είναι οι γυναίκες ελαττωματικές; 
(α' μέρος) 


"Νους υγιής..."
το παρακάτω κείμενο απευθύνεται στις γυναίκες. Φαινομενικά μπορεί να μη σχετίζεται άμεσα με τους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική υγεία ή τις μεθόδους θεραπευτικής προσέγγισης, όμως ξεκινώντας από το γεγονός ότι είμαστε μια ολότητα κι όχι κομμάτια χωρίς συνοχή, αισθάνομαι την ανάγκη να γράψω για τα θέματα που με απασχολούν τα τελευταία 4 χρόνια που έχω αλλάξει τη διατροφή μου. Το κείμενο  είναι απομαγνητοφωνημένο και μετεφρασμένο στα ελληνικά και το δημοσιεύω με απώτερο σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση.




Η ιατρική κοινότητα φαίνεται να πιστεύει πως  οι γυναίκες έχουμε γεννηθεί κατά κάποιον τρόπο, ελαττωματικές. Στην πραγματικότητα μοιάζει να τα καταφέρνουμε τα πρώτα 9 με 10 χρόνια της ζωής μας, αλλά μετά μετατρεπόμαστε σε μια ορμονική αποθήκη που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί το γυναικείο σώμα μοιάζει να είναι τόσο λάθος φτιαγμένο, τόσο ανισόρροπο και τόσο αναποτελεσματικό σε όλη του τη ζωή;


Για αρχή, θα πρέπει να επισημάνουμε το πόσο άσχημες είναι οι διατροφικές συνήθειες της κοινωνίας μας, γεμάτη κορεσμένα λίπη, επεξεργασμένα σάκχαρα, υπερβολικές ποσότητες όξινων πρωτεϊνών και ζωικών τροφίμων φορτωμένα με ορμόνες. Η διατροφή μας είναι τόσο υψηλή σε περιεκτικότητα λιπαρών και χαμηλή σε φυτικές ίνες, που οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, όπου ως συνέπεια, το υπερβολικό σωματικό λίπος παράγει επίσης ορμόνες. Το συκώτι μας κάνει υπερωρίες για να μεταβολίσει τις ορμόνες αυτές και να τις προωθήσει μέσω του πεπτικού συστήματος ώστε να απαλλαγούμε από αυτές. Δεδομένου όμως της έντονης έλλειψης φυτικών ινών, οι ορμόνες αυτές παραμένουν ως απόβλητα κολλημένες για μέρες στο έντερό μας, με αποτέλεσμα να απορροφώνται αναπόφευκτα πίσω στην κυκλοφορία του αίματος, επιτείνοντας την παραμονή τους στον οργανισμό.

Αυτός είναι πιθανόν ο λόγος για τον οποίο τα κορίτσια περνούν στην εφηβεία όλο και νωρίτερα. Δεν είναι ασυνήθιστο να έχουν την πρώτη τους περίοδο στην ηλικία των 8 ετών, όταν το 1950, η μέση ηλικία ήταν τα 16 χρόνια. Και μπορεί αυτό να μοιάζει σαν ατυχές γεγονός, αλλά αν αναλογιστούμε ότι οι γυναίκες φτάνουν στην εμμηνόπαυση όλο και σε μεγαλύτερη ηλικία (αντί για τις αρχές των 40 χρόνων τους, στα τέλη των 50 τους), συνειδητοποιεί κανείς ότι η δια βίου έκθεση στα οιστρογόνα είναι σημαντικά υψηλότερη για τις γυναίκες σήμερα, απ΄ό,τι ήταν 50 χρόνια πριν. Κι αν αναλογιστούμε τα περιττά υψηλά επίπεδα οιστρογόνων που βιώνουν οι γυναίκες, καταλαβαίνουμε πόσο κορεσμένη σε οιστρογόνα είναι η μέση δυτική γυναίκα σήμερα.  Τα  υψηλά αυτά επίπεδα οιστρογόνων λοιπόν, φαίνεται να είναι ο λόγος για  τον οποίο το να είσαι γυναίκα  μετατρέπεται σε ασθένεια.

Ανεξάρτητα από το αν η περίοδος μας θα εμφανιστεί νωρίτερα ή αργότερα, η αρχή του κύκλου μας, σηματοδοτεί την αρχή της μηνιαίας μας μεταμόρφωσης, γεμίζοντάς μας με συμπτώματα όπως κυκλοθυμία, φουσκώματα, κράμπες, κακή διάθεση και πόνο. Τα προεμμηνορροϊκά  συμπτώματα μπορεί να γίνουν ανυπόφορα με ανεξέλεγκτους  πόνους,  να παρουσιάσουμε δερματοπάθειες, βαριά ροή και συχνά ο υποτιθέμενος  προβλέψιμος μηνιαίος κύκλος μας, λειτουργεί σαν ρουλέτα, άλλοτε έρχεται κι άλλοτε όχι.

 Όταν κάποιος παρουσιάζει τέτοια συμπτώματα σε καμία περίπτωση δε μπορεί να επικριθεί αν προσπαθήσει να τα κατευνάσει, αλλά δυστυχώς η σύγχρονη ιατρική, μένοντας πιστή στις αρχές της, κρίνει ως σωστή παρέμβαση για την  «επίλυση» του προβλήματος μια συνταγή για… περισσότερες ορμόνες!

Αν δεν καταλαβαίνετε τη λογική πίσω απ’αυτό, δεν έχετε άδικο, γιατί στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Αυτή είναι απλά η αρχή της αντιμετώπισης του σώματος της γυναίκας σα να μην ξέρει τι κάνει, σα να γεννήθηκε ελαττωματικό, ακατάλληλο και χρήζων  ιατρικής βοήθειας.

Το αντισυλληπτικό χάπι ήταν μια επανάσταση για τις γυναίκες που χρειάζονταν έναν αποτελεσματικό έλεγχο των γεννήσεων στη δεκαετία του ’60.  Δυστυχώς με την πάροδο των χρόνων η υπερβολική συνταγογράφησή του, σε συνδυασμό με την ολοένα φτωχότερη διατροφή μας, έχει μετατραπεί σε πρόβλημα για τις νέες γυναίκες.

Πρώτα απ’ όλα το ενδοκρινικό μας σύστημα (το σύστημα του σώματος  το οποίο είναι κυρίως υπεύθυνο για τη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα) είναι πολύ ευαίσθητο και δεν τα πάει και πολύ καλά με τις εξωγενείς ορμόνες.  Η πρώτη ορμονική επίθεση σ’ αυτό το ευαίσθητο σύστημα είναι οι κορεσμένες σε ορμόνες ζωικές τροφές (όπως το γάλα) που ταΐζουμε τα παιδιά μας, συνήθως τρεις φορές τη μέρα. Η δεύτερη επίθεση  είναι από το υπερβολικό σωματικό λίπος που παράγει περισσότερες ορμόνες και η τρίτη επίθεση έρχεται από αυτά τα χάπια που είναι βόμβες οιστρογόνου και προγεστερόνης και ξεγελούν τον οργανισμό μας κάνοντάς το να  νομίζει ότι είμαστε όλη την ώρα έγκυες.


Τα περισσότερα χάπια έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν ένα μηνιαίο κύκλο που μοιάζει με το φυσικό κύκλο της γυναίκας, αλλά χρησιμοποιώντας τα στην πραγματικότητα εμποδίζουμε επ’αόριστον την περίοδό μας, κάτι που μπορεί να ακούγεται σαν λαμπρή ιδέα, αλλά στην πραγματικότητα οδηγεί σε περαιτέρω ανισορροπία και μελλοντικό πόνο.  Τα χάπια αυτά συνταγογράφονται για την πρόληψη των συμπτωμάτων της ορμονικής ανισορροπίας, αλλά δε διορθώνουν το υποκείμενο πρόβλημα. Έτσι, ενώ καλύπτουν τα συμπτώματα, η ορμονική περίσσεια στον οργανισμό, στην πραγματικότητα χειροτερεύει.

Και σε κάποιο σημείο της ζωής τους, οι περισσότερες γυναίκες θα αποφασίσουν να γίνουν μητέρες. Δυστυχώς, εκατομμύρια γυναικών  παλεύουν με τη στειρότητα, πράγμα που δεν προκαλεί έκπληξη αν αναλογιστούμε πόσο μαντάρα είναι το ορμονικό μας σύστημα από τα ζωικά προϊόντα, το υπερβολικό λίπος και τα αντισυλληπτικά χάπια που παίρνουμε εδώ και χρόνια. Αλλά η διάγνωση θα αναφέρει ότι η στειρότητα προκαλείται από ορμονική διαταραχή. Και ξέρετε με ποιον τρόπο έχει καταλήξει η ιατρική να αντιμετωπίζει  τις ανισορροπίες αυτές; Με περισσότερες ορμόνες!!

Θα λύσει  η παρέμβαση  αυτή  το βασικό πρόβλημα; Όχι. Όμως η σύγχρονη ιατρική δε θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο υποκείμενο επιλύσιμο πρόβλημα. Απλά υποθέτει ότι είμαστε ακόμα πιο ελαττωματικές.

Κι αν καταφέρεις να μείνει έγκυος όταν το θελήσεις, η εγκυμοσύνη έχει μετατραπεί στην πραγματικότητα σε δική της ασθένεια με επώδυνα και συχνά επικίνδυνα συμπτώματα. Για κάποιο λόγο θεωρείται φυσιολογικό να παίρνει κανείς 20 και κιλά με μία μόνο εγκυμοσύνη, αλλά δυστυχώς η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές. Διαβήτης κύησης,  προεκλαμψία, επιπλοκές στο τοκετό, είναι μερικοί από τους κινδύνους που συνδέονται με υψηλό βάρος τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Και η αύξηση του σωματικού βάρους σας, συνεπάγεται επίσης την αύξηση τους βάρους του μωρού σας, με αποτέλεσμα να γεννιούνται όλο και μεγαλύτερα μωρά. Κι ακόμα κι αν  αυτό ακούγεται φυσιολογικό, στην πραγματικότητα συνδέεται με  περισσότερες επιπλοκές στον τοκετό, περισσότερες καισαρικές τομές και υψηλότερα ποσοστά  υπέρβαρου και παχυσαρκίας όταν το παιδί μεγαλώσει. 


(β' μέρος) : http://mousikikaitherapeia.blogspot.gr/2016/03/blog-post_46.html

No comments:

Post a Comment