Sunday, May 29, 2016

Αν το σώμα μιλούσε


Το σώμα είναι μια εκπληκτική συσκευή επικοινωνίας. Αν είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε, το σώμα μας ευθυγραμμίζεται με τη σοφία της ψυχής για να μας δείξει τους τομείς της ζωής μας που πρέπει να καθαριστούν και να γιατρευτούν. Αν κι αυτό μοιάζει με  “new age” αντίληψη, στην πραγματικότητα είναι το  θεμέλιο των αρχαιότερων θεραπευτικών προσεγγίσεων του κόσμου : της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (Π.Κ.Ι.) και της ινδικής αγιουρβέδα.

Σύμφωνα με την ιατρική της αγιουρβέδα υπάρχουν εννέα “rasas” , δηλαδή εννέα βασικά συναισθήματα, των οποίων η ισορροπία στο σώμα, θα  καθορίσουν τελικά την υγεία και ευημερία του. Ομοίως, μια από τις βασικές αρχές της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής είναι ότι αν φροντίζονται μόνο οι σωματικές παθήσεις του ατόμου, αυτές θα επιστρέψουν στην περίπτωση που η υποκείμενη νοητική ή συναισθηματική κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί.

Η δυτική επιστήμη επιβεβαιώνει επιτέλους αυτήν την αρχαία γνώση, ότι δηλαδή το σώμα μας διαθέτει μια ευφυΐα που πάει πέρα από την ορθολογική σκέψη. Ο Dr Michael Gershon, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, ανακάλυψε ότι η κοιλιακή χώρα κρύβει έναν πραγματικό εγκέφαλο. Στο βιβλίο του «The Second Brain” (Ο Δεύτερος Εγκέφαλος) εξηγεί  ότι οι επιστήμονες αναγνωρίζουν πλέον το δίκτυο των νευρώνων  που υπάρχουν κατά μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα, ως ανεξάρτητο εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί  ένα νέο πεδίο της ιατρικής, τη νευρογαστρεντερολογία.

Ο Philip Shepherd, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα την έρευνα του Gershon κι εξηγεί: « αν η κρανιακή σκέψη μας κάνει να ξεχωρίζουμε από τον κόσμο, η σκέψη που συντελείται στην κοιλιά μας ενώνει μ’ αυτόν. Αν ο κρανιακός εγκέφαλος πιστεύει ότι περιβάλλεται από έναν αναγνωρίσιμο κόσμο που μπορεί να ελεγχθεί, ο εγκέφαλος στην κοιλιά μας είναι σε επαφή με το μυστήριο του κόσμου».  Με άλλα λόγια, το να ακούμε το σώμα μας, δεν είναι απλά μια πρακτική άσκηση, αλλά μια βαθειά πνευματική πρακτική που μας φέρνει αντιμέτωπους με το γεγονός ότι είμαστε κάτι περισσότερο από βιολογικές οντότητες.

Η Louise Hays ήταν ένας από τους πρώτους ανθρώπους που παρουσίασαν συστηματικά τη σχέση μεταξύ σωματικών παθήσεων και συναισθηματικής ή/και πνευματικής ασθένειας σε δυτικό ακροατήριο το 1976.  Υποστήριξε ότι ορισμένα συναισθήματα συνδέονται με τα φυσικά μέρη του σώματος. Για παράδειγμα: ο ανεπίλυτος θυμός αποθηκεύεται στο συκώτι μας, το άγχος στους πνεύμονες, ο φόβος στα νεφρά μας και τα αποτελέσματα αυτά ανταποκρίνονται άμεσα με τις συνδέσεις που κάνει η Π.Κ.Ι. μεταξύ των οργάνων και τα αντίστοιχα συναισθήματα.

Οι Κινέζοι κατάλαβαν την επίδραση των συναισθημάτων στο σώμα πριν πολλά χρόνια.  Το όφελος από την κατανόηση αυτών των δεσμών είναι ότι μπορούμε να ανακαλύψουμε ποιο κομμάτι της ψυχής μας πρέπει να θεραπεύσουμε «ακούγοντας» το σημείο στο σώμα μας που έχει χάσει την ισορροπία του.

Δυστυχώς, πολλοί από εμάς προτιμούν να φιμώσουν  τα μηνύματα του σώματος με τη χρήση παυσίπονων, ή άλλων φαρμάκων που ελέγχουν τη διάθεσή μας και που τελικά μπλοκάρουν την ικανότητά του να επικοινωνεί μαζί μας. Πόσο θα άλλαζε η ζωή σας, αν την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να καλύψετε τα συμπτώματά σας, αναρωτηθείτε αντ’ αυτού: «τι προσπαθεί να μου πει το σώμα μου;», «ποια αλήθεια προσπαθώ να αποφύγω;», «σε ποιο κομμάτι της ζωής μου έχω χάσει την ισορροπία;»


Υπάρχει κάτι το μεγαλειώδες στην αποδοχή αυτής της φιλοσοφίας. Μας δίνει την ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και τελικά να αλλάξουμε τη ζωή μας. Σε άλλο επίπεδο, μας προσκαλεί να δούμε το σώμα μας όχι απλά σαν μια μηχανή που χρειάζεται συντήρηση κι επισκευή, που ναρκώνεται και φιμώνεται. Αντ ‘αυτού  μπορούμε να δούμε το σώμα ως μια συσκευή ευαίσθητης επικοινωνίας που μας δίνει την ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε τον πόνο σαν ψίθυρο των βαθύτερων επιθυμιών την ψυχής. Ακούστε το!


No comments:

Post a Comment