Tuesday, March 23, 2021

 

Οι κίνδυνοι της Πνευματικής Παράκαμψης



Η προέλευση:  Ο όρος “Πνευματική Παράκαμψη” (Spiritual Bypassing στα αγγλικά) εισήχθη για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο  John Welwood το 1984. Αναφέρεται στη χρήση πνευματικών πρακτικών προκειμένου να αποφύγουμε να έρθουμε αντιμέτωποι με οδυνηρά συναισθήματα, ανεπίλυτα τραύματα και αναπτυξιακές μας ανάγκες.


“Στην πνευματική παράκαμψη χρησιμοποιείται συχνά ο στόχος της αφύπνισης ή της απελευθέρωσης ώστε να εξορθολογήσουμε αυτό που ονομάζω «πρόωρη υπέρβαση».  Η «πρόωρη υπέρβαση»  αναφέρεται στην προσπάθειάς μας να εξυψωθούμε πάνω από την ωμή και άσχημη πλευρά της ανθρώπινης υπόστασής μας χωρίς ωστόσο να την έχουμε πρoηγουμένως αντιμετωπίσει πλήρως και να έχουμε συμφιλιωθεί μαζί της. Και τότε χρησιμοποιούμε την «ύψιστη αλήθεια» για να υποτιμήσουμε ή να απορρίψουμε ανθρώπινες ανάγκες, συνασθήματα, ψυχολογικά προβλήματα, σχεσιακές δυσκολίες και αναπτυξιακά ελλείμματα.»  

Απόσπασμα από τη "Συνέντευξη με τον John Welwood", της  Tina Fossella.



Η σκληρή αλήθεια: Σε κοινωνικό επίπεδο υπάρχει πολλή αδικία και δυσφορία που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τόσο ως πνευματική κοινότητα, αλλά και ως ανθρώπινα όντα.

Όταν αποφεύγουμε να αντιμετωπίσουμε προβληματικά ζητήματα που ανήκουν στο εξωτερικό μας σύστημα,  ακυρώνουμε και αποσιωπούμε ενεργά τις εμπειρίες εκείνων που βιώνουν καταπίεση.

Έτσι, με τον τρόπο αυτό, αποφεύγουμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου και απομονώνουμε αυτούς που χρειάζονται περισσότερο την υποστήριξή μας.



Παραδείγματα πνευματικής παράκαμψης:

 “-Στ’αλήθεια, δεν είμαι καλά. Από τότε που έχασα τη δουλειά μου αγωνίζομαι να  σταθώ στα πόδια μου.
-Όλα γίνονται για κάποιο λόγο! Έχε πίστη.”


“-Είναι τόσοι πολλοί οι άνθρωποι που υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα… Είναι δύσκολο ακόμα και να υπάρχεις κοντά τους.
-Ο καθένας δημιουργεί τη δική του πραγματικότητα. Αν ήτανε κοντά στο θεό δεν θα είχαν τέτοια προβλήματα.”


“- Το κίνημα “black lives matter” είναι τόσο σημαντικό! Πρέπει να το συζητάμε.
-Δεν καταλαβαίνω γιατί μιλάς συνέχεια γι’ αυτό. Εγώ δε βλέπω χρώμα. Όλων η ζωή έχει αξία.”


“-Δεν αντέχω να βλέπω άλλο ειδήσεις. Κάποιες μέρες αισθάνομαι εντελώς αβοήθητος.
-Ναι, αλλά ας αλλάξουμε θέμα γιατί αυτή η συζήτηση παράγει χαμηλές δονήσεις.”

 


“Χωρίς βαθιά και ειλικρινή αυτό-αποδοχή, η πνευματική ζωή στηρίζεται σε ένα σαθρό θεμέλιο και δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια διαφυγή σε έναν κόσμο ψευδαισθήσεων.” 

John Monbourquette

 

No comments:

Post a Comment