Thursday, February 19, 2015

Hogeweyk : Το  χωριό των ανοϊκών


Στο Weesp της Ολλανδίας υπάρχει ένα μικρό χωριό, το Hogeweyk, όπου όλοι οι μόνιμοι κάτοικοί του πάσχουν από προχωρημένη άνοια.  

Μέσα σε χώρους οικείους και κτήρια που τους δένουν με το παρελθόν τους, η ζωή των ασθενών συνεχίζει με τρόπο δημιουργικό, παρά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Καθημερινά τους δίδονται κίνητρα για να παραμείνουν ενεργοί στη ζωή. 

Στο χωριό φιλοξενούνται 160 κάτοικοι, οι οποίοι είναι χωρισμένοι σε ομάδες των 7 (μέγιστος αριθμός ατόμων) που μοιράζονται τον ίδιο τρόπο ζωής, τα ίδια ενδιαφέροντα και το ίδιο παρελθόν. Η διακόσμηση, ο σχεδιασμός και το άμεσο περιβάλλον των κατοικιών είναι προσαρμοσμένα ώστε να ταιριάζουν σε κάθε ξεχωριστό τρόπο ζωής. Όσον αφορά την καθημερινότητά τους, οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με πολλά οικεία ερεθίσματα, τα οποία τους προκαλούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Το χωριό περιλαμβάνει 23 σπίτια, μανάβικο, σουπερμάρκετ, πάρκα, εστιατόριο, μπαρ, κομμωτήριο, θέατρο κλπ. Για κάθε ασθενή αντιστοιχούν 2 φροντιστές (ο ένας μόνιμος). Σχεδιάστηκε το 2009 και κοστίζει περίπου 18 εκ ευρώ το χρόνο στην Ολλανδική κυβέρνηση.

Για εκείνους που έχουν ξεχάσει ποιοι είναι, για εκείνους που ο χρόνος πλέον δε μετρά, για εκείνους που η αγάπη και η φροντίδα είναι το μόνο που έχει σημασία, οι αρχιτέκτονες του χωριού δημιούργησαν προσαρμοσμένα περιβάλλοντα διαβίωσης για τους ηλικιωμένους με άνοια. Αντί για μεγάλα ανώνυμα κτίρια, υπάρχουν διαχειρίσιμες κατοικημένες περιοχές, όπου ο καθένας από τους ενοίκους νιώθει άνετα και ασφαλής. Περιοχές  όπου θα περάσουν τις τελευταίες μέρες τους, συνδεδεμένοι με την οικογένειά τους, τους φροντιστές τους και το προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης.

Η μοναδικότητα του Hogeweyk έγκειται τόσο στη σύλληψη της ιδέας και στο σχεδιασμό του, όσο και στην ευαισθησία με την οποία προσεγγίζονται οι ασθενείς. Μία από τις δημιουργούς του, η Yvonne Van Amerongen, όντας η ίδια πρώην υπάλληλος σε άλλα ιδρύματα, οραματίστηκε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους ηλικιωμένους, τους οποίους έβλεπε στο πρόσωπο των γονιών της.

Για όσους έχουν εργαστεί ή έχουν δικά τους ιδρυματοποιημένα άτομα τρίτης ηλικίας, στην Ελλάδα κυρίως, αλλά και στο εξωτερικό, το χωριό του Hogeweyk μοιάζει ουτοπία. Η ποιότητα ζωής που παρέχεται μαρτυρά το οργανωτικό πνεύμα των δημιουργών αλλά και την ευαισθησία και την αγάπη τους για το συγκεκριμένο πληθυσμό.

Στο χωριό αυτό δουλεύουν για την ύπαρξη μιας παράλληλης υποφερτής για τους ανθρώπους που πάσχουν από άνοια, πραγματικότητας, η οποία απέχει μακράν από την περιθωριοποιημένη κατάσταση που υφίστανται οι ασθενείς σε άλλα ιδρύματα.


Για το Hogeweyk έχει κάνει αφιέρωμα και το κανάλι CNN του οποίου το βίντεο ακολουθεί παρακάτω, στα αγγλικά.

No comments:

Post a Comment