Wednesday, March 25, 2015

Ασφάλεια, «Γείωση», Σταθερότητα, Σύνδεση: Αγκαλιάζοντας την αλλαγή


Για να συνδεθούμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια μεταξύ μας, χρειάζεται να νιώθουμε ασφάλεια. Το αίσθημα της ασφάλειας δεν είναι κάτι που κληρονομούμε ή που μπορούμε να αποκτήσουμε από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε πρόκειται για ένα αίσθημα που δε μας εγκαταλείπει ποτέ. Συνήθως απαιτείται καθημερινή εξάσκηση με τον ίδιο μας τον εαυτό, μέσα από πρακτικές που εμείς επιλέγουμε. Είτε πρόκειται για διαλογισμό, είτε για βόλτες στη φύση, όσο πιο ασφαλείς νιώθουμε μέσα μας, τόσο πιο ανώδυνα θα βιώνουμε τις αλλαγές στη ζωή μας.

Για πολλούς, αυτή είναι μια περίοδος αλλαγών. Ο θυμός που φουντώνει, οι συναισθηματικές εκρήξεις, τα πληγωμένα συναισθήματα, είναι ενδείξεις ενός κακώς εννοούμενου εγωισμού, ο οποίος βγαίνει στην επιφάνεια όταν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές ή όπως τις είχαμε φανταστεί. Στην πραγματικότητα, οι παραπάνω συμπεριφορές είναι ενδείξεις ανασφάλειας και αποδείξεις έλλειψης «ριζών».

Εκείνοι που είναι «γειωμένοι» ή «ριζωμένοι», δουλεύουν με τον εαυτό τους σε συνεχή βάση και τους είναι πιο εύκολο να διαχειριστούν τις καταστάσεις γιατί είναι πάντα πιο ανοιχτοί σε ό, τι συμβαίνει, διατηρώντας  μια πιο ευρεία οπτική.  Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην κρίση και στην αντίληψη.


Πώς να «γειωθούμε»;

Η Γη, είναι το λίκνο της ζωής και Μητέρα όλων. Τώρα που ξεκινά ένας καινούριος εποχικός κύκλος, φέρνοντας μαζί του αλλαγές και θέτοντας συχνά τέλος, σε ό, τι περίμενε να τελειώσει, είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακτήσουμε την επαφή μας μαζί Της. Ο πιο απλός και ευεργετικός τρόπος για να το κάνουμε, είναι  να περπατήσουμε ξυπόλητοι και να αισθανθούμε τη γη στα πόδια μας. Αυτή η πρακτική «γείωσης», έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη λειτουργία του νευρικού συστήματος, της καρδιάς, των μυών, βελτιώνει τον ύπνο και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η δημιουργία χρόνου για την ανάπτυξη  μιας βαθύτερης σύνδεσης με τη φύση, μπορεί να είναι εξαιρετικά ευεργετική. Και δεν είναι παράξενο όταν νιώθουμε καταβεβλημένοι, μελαγχολικοί ή ότι «κάτι λείπει», όταν απέχουμε συστηματικά από τους όμορφους ήχους,τις 
αισθήσεις και τη σύνδεση με τη ζωή, που προέρχονται από το  χρόνο που περνάμε στη φύση.

Ένας άλλος τρόπος είναι μέσω του διαλογισμού. Τα παρακάτω απλά βήματα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να δημιουργήσουν αίσθηση ασφάλειας και γαλήνης σε περιόδους αστάθειας και αλλαγών. Οι λέξεις που βοηθούν στη συγκέντρωση  είναι   «γείωση»,  «σύνδεση»,  «σταθερότητα».

  • ·  Καθίστε άνετα στο πάτωμα, με τα πόδια σταυρωμένα

  • ·  Κλείστε τα μάτια και εισπνεύστε βαθειά

  • ·  Αδειάστε το μυαλό σας από σκέψεις, οραματίζοντας τον εαυτό σας να είναι συνδεμένος με το έδαφος. Δώστε έμφαση στην εικόνα αυτή, μέχρι να νιώσετε ότι έχετε ριζώσει στο σημείο που κάθεστε. Αυτό είναι το σημείο από το οποίο θα αντλήσετε δύναμη. Νιώστε την ενέργεια της γης να διαπερνά το σώμα σας. Η ενέργεια αυτή δυναμώνει την πλάτη σας, επιτρέποντάς σας να καθίσετε ίσια και να τραβήξετε προς τα πίσω τους ώμους σας. Συνεχίστε να αναπνέετε.

  • ·  Αισθανθείτε να συνδέεστε με ό, τι σας περιβάλλει και νιώστε τη ζωτική σας δύναμη να μεγαλώνει απορροφώντας ενέργεια από τη γη. Αφήστε το αίσθημα αυτό να μεγαλώσει.


  • ·  Όταν νιώσετε έτοιμοι, ανοίξτε τα μάτια σας και επιστρέψτε στο «εδώ και στο τώρα».



No comments:

Post a Comment