Friday, November 21, 2014

"Η μουσική είναι η αρχαιότερη μορφή έκφρασης, η οποία προηγείται του λόγου και της τέχνης. Ξεκινά από τη φωνή και από την επιθυμία μας να προσεγγίσουμε τους άλλους. Στην πραγματικότητα, η μουσική πηγαίνει πολύ πιο πέρα από το λόγο. Aγγίζει τα συναισθήματά μας, πολύ περισσότερο απ’όσο μπορούν οι λέξεις κι αυτό θέτει σε κίνηση την ύπαρξή μας ολόκληρη." Y. Menuhin, 1979, ‘The music of man



Η θεραπεία μέσω τέχνης
Είναι η μέθοδος, η οποία προσβλέπει στην αξιοποίηση του δυναμικού της έκφρασης και της δημιουργικότητας ενός ατόμου, με απώτερο σκοπό την ψυχοθεραπεία ή την προσωπική του εξέλιξη.
Η θεραπεία μέσω τέχνης είναι η πρακτική που βασίζεται σε καλλιτεχνικά μέσα και πρόκειται για μια δημιουργική προσέγγιση. Δεν απαιτείται καμία εξαιρετική καλλιτεχνική ικανότητα ή ταλέντο ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή σ’ αυτού του είδους το θεραπευτικό έργο.
Ο θεραπευτής διαθέτει γνώσεις κλινικής ψυχοπαθολογίας, η εργασία του ελέγχεται τακτικά, όπως όλων των επαγγελματιών υγείας, έχει προσωπική καλλιτεχνική δράση και χρησιμοποιεί ένα ή περισσότερα μέσα έκφρασης.

Τι είναι η μουσικοθεραπεία;
Είναι η κλινική και τεκμηριωμένη χρήση μουσικών παρεμβάσεων ώστε να επιτευχθούν εξατομικευμένοι στόχοι, στο πλαίσιο μιας θεραπευτικής σχέσης με έναν πιστοποιημένο επαγγελματία, ο οποίος έχει ολοκληρώσει κάποιο εγκεκριμένο μουσικοθεραπευτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.*
Η Μουσικοθεραπεία είναι ένα κατοχυρωμένο (εκτός Ελλάδας) επάγγελμα υγείας, το οποίο χρησιμοποιεί τη θεραπευτική σχέση για την αντιμετώπιση των σωματικών, συναισθηματικών, γνωστικών ή και κοινωνικών αναγκών των ατόμων. Μετά την αξιολόγηση των δυνατοτήτων και των αναγκών του ενδιαφερόμενου,  ο εξειδικευμένος θεραπευτής παρέχει την ενδεδειγμένη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας, του τραγουδιού, της κίνηση ή της ακρόασης μουσικής. Μέσα στο θεραπευτικό πλαίσιο, η μουσική συμμετοχή ενισχύει και δυναμώνει τις δυνατότητες του ενδιαφερομένου, πράγμα που μεταφέρεται  και σε άλλους τομείς της ζωής του.
Επίσης, η μουσικοθεραπεία προσφέρει διόδους επικοινωνίας, οι οποίες μπορεί να είναι χρήσιμες σε εκείνους που δυσκολεύονται να εκφραστούν με τις λέξεις. Η έρευνα πάνω στον τομέα αυτό υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα της μουσικοθεραπείας σε τομείς όπως η γενική φυσική αποκατάσταση, η διευκόλυνση στην κίνηση, ενθαρρύνει το κίνητρο των ατόμων να δεσμευτούν στη θεραπεία τους,  παρέχει συναισθηματική υποστήριξη στους ενδιαφερομένους και στην οικογένειά τους και αποτελεί μια δίοδο συναισθηματικής έκφρασης.
 Σε ποιον απευθύνεται;
Σε ενήλικες όλων των ηλικιών – Σε παιδιά – Σε εγκύους
Η μουσικοθεραπευτική παρέμβαση πρόκειται για μια συμπληρωματική υποστήριξη, μη φαρμακευτική και χωρίς παρενέργειες. Είναι μια δημιουργική και δυναμική διαδικασία με βάση τις ανάγκες και το απόθεμα του ατόμου και ενδείκνυται για:

Προετοιμασία τοκετού ή χειρουργείου
Άγχος - Υπερκόπωση
Διαταραχές ύπνου
Κατάθλιψη
Δυσκολίες μετά από χωρισμό – Απώλεια - Πένθος
Χρόνιους πόνους – Ινομυαλγία – Σκλήρυνση κατά πλάκας
Υποστηρικτική φροντίδα κατά τη διάρκεια σοβαρής ασθένειας
Διαταραχών μνήμης, Αλτσχάιμερ και συγγενών διαταραχών
Αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο ή κρανιακό τραύμα
Διαταραχές λόγου και επικοινωνίας
Δυσκολίες μάθησης και συγκέντρωσης
Αυτισμός – Διαταραχές ανάπτυξης



*Στην Ελλάδα ως τώρα (2014) δεν υπάρχει κάποια αναγνωρισμένη από την Ευρωπαϊκή Μουσικοθεραπευτική Κοινότητα, σχολή Μουσικοθεραπείας. Όλοι οι πτυχιούχοι μουσικοθεραπευτές που εργάζονται στην Ελλάδα, έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό.

** Οι εικόνες είναι της Marta Orlowska  http://martaorlowska.com/

No comments:

Post a Comment