Saturday, November 29, 2014

Το Αναλυτικό Μουσικόδραμα


Η ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα δρΥός ΤόΠοι 

της δρος Άννας Λάζου 


σε συνεργασία με τον 

Ελληνικό Σύλλογο Πτυχιούχων 
Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών 
και τη Σχολή Κρουστών  "Τα Κρουστά της  Τάκη"

σας προσκαλεί στη Διάλεξη της 
Ξανθούλας Ντακοβάνου 
Ιατρού - Μουσικοθεραπεύτριας, Μουσικού 
Διδάσκουσας στο Πανεπιστήμιο Paris VII "Denis Diderot"
Τμήμα Ψυχαναλυτικών Σπουδών

με θέμα

Το Αναλυτικό Μουσικόδραμα

την Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014, 20.30
Αίθουσα Μουσικού Τμήματος, Ιπποκράτους 15, Πανεπιστημιακή Λέσχη Είσοδος ελεύθερη



Θα ακολουθήσει Βιωματικό Εργαστήριο 
με την Ξανθούλα Ντακοβάνου 

Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014
10.00-13.00 και 17.00-20.00  (12 ώρες)
Τα Κρουστά της Τάκη, Πλαταιών 10, 10435, Κεραμεικός



ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

    Το Αναλυτικό Μουσικόδραμα είναι μια μέθοδος Ψυχοδυναμικής Μουσικοθεραπείας που συνδυάζει ενεργητική και δεκτική μουσικοθεραπεία και εφαρμόζεται τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Συνδυάζει την έκφραση μέσω της μουσικής, του σχεδίου, του λόγου και του δράματος.

        Η μουσική είναι ένα εξαιρετικό μέσο για την εκδραμάτιση του προβολικού υλικού που προκύπτει από την πρώτη φάση της μουσικής ακρόασης, αλλά κι ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο έκφρασης των ανθρώπινων συναισθημάτων. Σκοπός μας είναι η ανάλυση του αυτοσχεδιαστικού μουσικού υλικού που προκύπτει κατά την ενεργητική φάση της συνεδρίας και η κατανόηση του ασυνείδητου μηνύματος που κωδικοποιείται σε αυτό, αλλά και η δημιουργία αναπαράστασης εκεί που αυτή δεν υπάρχει. Χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κώδικες συμβολοποίησης-αναπαράστασης : το μουσικό κώδικα, αλλά και την εικόνα μέσω του σχεδίου και τη λεκτική αναπαράσταση μέσω της γραφής. Η ανάλυση των σχέσεων μεταβίβασης κι αντιμεταβίβασης αποτελεί κομβικό σημείο της προσέγγισης. Επιπλέον, εργαζόμαστε πάνω στη σχέση του ατόμου με την πραγματικότητα μέσω της μουσικής ακρόασης της ηχογράφησης και προτείνουμε στους συμμετέχοντες την επιλογή της μετουσίωσης.

       Το Αναλυτικό Μουσικόδραμα είναι μια μέθοδος που αναπτύχθηκε από την Ξανθούλα Ντακοβάνου και διδάσκεται τα τελευταία χρόνια στο Πανεπιστήμιο Paris VII.  Στη διάλεξη, θα αναλυθεί το θεωρητικό περιεχόμενο της μεθόδου καθώς και κλινικά παραδείγματα. Στο βιωματικό σεμινάριο θα κάνουμε πράξη το Αναλυτικό Μουσικόδραμα σε ομαδικό πλαίσιο. 

       Η διάλεξη και το βιωματικό εργαστήριο απευθύνονται σε μουσικοθεραπευτές, θεραπευτές μέσω τέχνης, δραματοθεραπευτές, ψυχιάτρους, ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, μουσικούς, ηθοποιούς, εικαστικούς καλλιτέχνες και σε όποιον άλλον επιθυμεί να προσεγγίσει το δεδομένο τρόπο εργασίας στην ψυχική υγεία. 

Πληροφορίες - Εγγραφές : 

για το σεμινάριο Ξανθούλα Ντακοβάνου
Κόστος  συμμετοχής
 100 ευρώ - 80 ευρώ για φοιτητές κι ανέργους 

Διάλεξη : Ελεύθερη είσοδος


No comments:

Post a Comment