Sunday, August 30, 2015

«Είμαι ψυχωτικός γιατί πίνω ή πίνω γιατί είμαι ψυχωτικός;»


Με αφορμή ένα περιστατικό που ταράζει κατά διαστήματα την ηρεμία της περιοχής όπου ζω, θα ήθελα να μοιραστώ κάποια από τα στατιστικά που δημοσιεύτηκαν σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αφορά στην ψυχική υγεία των Ελλήνων τα τελευταία χρόνια.

Βάση λοιπόν της έρευνας αυτής περίπου 12 άτομα στα 14, με οικονομικές δυσκολίες, έχουν τάση να εκδηλώσουν κατάθλιψη.

1 στους 6 Έλληνες, ηλικίας 18-70 αναπτύσσει κλινικά σημαντική ψυχοπαθολογία και 1 στους 12 σοβαρή ψυχοπαθολογία.

75% του πληθυσμού με τουλάχιστον μία κοινή ψυχική διαταραχή, δε λαμβάνει κανενός είδους θεραπεία για την κατάστασή του.

Το 60,2% των εισαγωγών στα ψυχιατρεία  της Αθήνας είναι ακούσιες. Ενώ πάνω από το 84% αυτών δεν αναφέρονται στις κοινωνικές υπηρεσίες.

Για κάθε 1% αύξησης της ανεργίας αυξάνονται κατά 0,79% οι αυτοκτονίες.

Κατά το 2011 καταγράφηκαν 140 αυτοκτονίες, όπου το 83,3% ήταν άντρες, ηλικίας κυρίως 50-59. Μόνο 20 από τα περιστατικά έπασχαν από κάποια διαγνωσμένη ψυχική διαταραχή, ενώ η οικογενειακή κατάσταση των περισσοτέρων εξ’ αυτών αναφέρεται ως έγγαμοι με παιδιά.


Στην Ελλάδα η ψυχική υγεία είναι ένας τομέας στιγματισμένος και υποτιμημένος και δε θα εξετάσουμε εδώ τους λόγους για την κατάσταση αυτή. Το βέβαιο είναι ότι στην εποχή της πληροφόρησης η άγνοια είναι επιλογή που επηρεάζει εμάς και τους γύρω μας.

Και βέβαια, δεν υπάρχουν μαγικά χάπια για να ανατρέψουν τα δεδομένα. Χρειάζεται να νοιαστούμε για τον εαυτό μας και τις πραγματικές του ανάγκες και να κατανοήσουμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε για να μπορέσουμε να μεταμορφώσουμε τις σκιές της ζωής μας.


Πηγή στατιστικών δεδομένων : http://ec.europa.eu/health/mental_health/docs/ev_20120917_co01_en.pdf

No comments:

Post a Comment