Thursday, May 4, 2017

Θέτοντας Όρια

- Ο θυμός, η οργή, το παράπονο, το αίσθημα απειλής, ασφυξίας ή η θυματοποίηση αποτελούν πολύτιμες ενδείξεις σχετικά με τα όρια που ίσως χρειάζεται να ορίσετε.

- Δεν μπορείτε να θέσετε όρια με κάποιον και ταυτόχρονα να φροντίσετε για τα συναισθήματά του. Μπορεί να αισθανθούν πληγωμένοι, θυμωμένοι ή απογοητευμένοι, αλλά αυτό δεν είναι δικό σας πρόβλημα. 

- Όταν θέτουμε όρια, ακούγεται ως εξής: «Αν εσύ δεν…» (π.χ. δεν πληρώσεις το ενοίκιο εγκαίρως) «…τότε εγώ θα…» (π.χ. θα σου ζητήσω να φύγεις από το σπίτι). Κάντε το σύντομο και απλό.

- Όταν αρχίζετε να θέτετε όρια, είναι φυσιολογικό αν αισθανθείτε ντροπή ή φόβο.

- Θα θέσετε όρια τη στιγμή που είστε έτοιμοι και μόνο, όχι νωρίτερα.

- Έχετε το δικαίωμα να πείτε, για παράδειγμα «Δε σου επιτρέπω να ξεσπάς σε ‘μένα το θυμό σου» ή «Δε δέχομαι την ασέβειά σου. Αν δε μπορείς να με σεβαστείς, μείνε μακριά».  Όταν κάποιος συμπεριφέρεται χωρίς να σας σέβεται, έχετε κάθε δικαίωμα να του το πείτε, να του ζητήσετε να το σταματήσει και να τον αποφύγετε αν η συμπεριφορά του δεν αλλάξει.

- Κανείς δεν έχει δικαίωμα να ζητήσει να μάθει τι σκέφτεστε και τι κάνετε. Οι πληροφορίες που μοιράζεστε με άλλους για θέματα που σας αφορούν, καθορίζονται από το αν αυτό φαίνεται σωστό σε εσάς και όχι από αυτό που θέλουν εκείνοι.

- Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας πει τι να σκέφτεστε, να αισθάνεστε ή να κάνετε. Είστε κύριος των σκέψεων, των συναισθημάτων, των αξιών και των πεποιθήσεών σας.

- Δε χρειάζεται να είστε «καλοί» με ανθρώπους που δεν είναι καλοί μαζί σας.

- Είναι ανάγκη και δικαίωμά σας να αγαπάτε, να σέβεστε και να υπερασπίζεστε τον εαυτό σας.

- Έχετε κάθε δικαίωμα να είστε ο εαυτός σας και να ζείτε αβλαβείς  τη ζωή σας, ανεξάρτητα από το αν στους άλλους δεν αρέσει αυτό.

- Δε χρειάζεται να αισθάνεστε ενοχές επειδή δε συμπεριφέρεστε όπως οι άλλοι μπορεί να θέλουν ή επειδή δε δίνετε στους άλλους αυτό που περιμένουν από εσάς.

- Έχετε κάθε δικαίωμα στις αδυναμίες και στις ατέλειές σας. Δε χρειάζεται να αισθάνεστε ένοχοι επειδή δεν είστε τέλειοι.

- Είστε απολύτως αποδεκτοί ακριβώς όπως είστε αυτή τη στιγμή, με όποιες αισθήσεις, σκέψεις και συναισθήματα βιώνετε. 


No comments:

Post a Comment