Friday, July 24, 2015

Σχέση : η αλληλεπίδραση 2 ανθρώπων και «4 μυαλών»



Μόλις αρχίσετε να δένεστε με κάποιον, το νευρικό σας σύστημα δημιουργεί ένα διάλογο. Ποιο μέρος του νευρικού συστήματος πρόκειται να δημιουργήσει το πλαίσιο αυτό του διαλόγου; Συνήθως, τον περισσότερο καιρό, ο συνειδητός νους χρησιμοποιείται  κατά μέσο όρο, κατά 1-5%, και κατά 99-95% , ο άνθρωπος λειτουργεί, απαντά και επικοινωνεί από το ασυνείδητο.

Εκτός από την περίπτωση που θα συναντήσετε κάποιον και θα βιώσετε την εμπειρία του έρωτα. Στην περίπτωση αυτή, οι αποκρίσεις του μυαλού αντιστρέφονται, δηλαδή απαντάτε, επικοινωνείτε και λειτουργείτε κατά 95-99%  με το συνειδητό νου σας.

Ο συνειδητός νους, ο οποίος επικοινωνεί ευχές και επιθυμίες, παίρνει τον έλεγχο της συμπεριφοράς σας.  Τα συνειδητά μυαλά λοιπόν, δύο ανθρώπων που έρχονται σε επαφή, θα δημιουργήσουν τις ευχές και τις επιθυμίες στο πλαίσιο της νέας σχέσης.. αυτό ονομάζεται η περίοδος του μέλιτος. Αυτό είναι το όμορφο μέρος.

Αλλά η ζωή συνεχίζεται, κι εσείς πρέπει να ασχοληθείτε με την καθημερινότητά σας. Έχετε τη δουλειά και τις υποχρεώσεις σας, έχετε να πληρώσετε το ενοίκιο του σπιτιού και να επισκευάσετε το αυτοκίνητό σας, κι όλα αυτά βρίσκονται στο κεφάλι σας.  Κι ενώ πρέπει να επεξεργαστείτε όλα αυτά με το συνειδητό μυαλό, έρχεται αυτόματα η στιγμή που το υποσυνείδητο γίνεται και πάλι κυρίαρχο. Κι εφ’ όσον μιλάμε για μια σχέση δύο ατόμων, μιλάμε λοιπόν και για δύο υποσυνείδητα.

Οι συμπεριφορές που πηγάζουν από το υποσυνείδητο μυαλό δεν ταιριάζουν σε καμία περίπτωση μεταξύ τους και δεν ανταποκρίνονται με τίποτα στις επιθυμίες των συνειδητών μυαλών, ιδίως γιατί το υποσυνείδητο είναι προγραμματισμένο να ανακαλεί και να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που έχει λάβει από τους γονείς, το περιβάλλον, τον πολιτισμό,  από τη βρεφική ηλικία ως την ηλικία των 7 ετών.

Όταν είναι κυρίαρχο το υποσυνείδητο, δεν είμαστε σε θέση να διακρίνουμε ότι η συμπεριφορά μας πηγάζει από εκεί που τη μάθαμε – την οικογένεια, τους  γονείς, τον πολιτισμό. Όταν το υποσυνείδητο λειτουργεί, σας ελέγχει, και εσείς δεν το βλέπετε.

Το πιο σίγουρο είναι ότι, αν κάποια από τις υποσυνείδητες αυτές συμπεριφορές εμφανιστούν στο πρώτο σας ραντεβού, πιθανότατα να μην υπάρξει δεύτερο! Αλλά ας υποθέσουμε ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν εμφανίστηκαν για ένα ή δύο μήνες. Όταν τελικά, κάποια στιγμή στην πορεία  κάνουν την εμφάνισή τους, ο σύντροφός σας θα αναρωτηθεί «ποιος είστε;» δεδομένου ότι πρόκειται για την εμφάνιση μιας καινούριας οντότητας! Ποια είναι λοιπόν η «οντότητα» αυτή;

Στην πραγματικότητα, είστε εσείς που συμπεριφέρεστε βάση του προγραμματισμένου σας υποσυνειδήτου, πιθανότατα από τους ανθρώπους που σας μεγάλωσαν.  Κατά τη συσχέτιση των 4 αυτών «μυαλών», εκδηλώνονται τόσο οι υποσυνείδητες συμπεριφορές, όσο και οι θεμελιώδεις συμπεριφορές της σχέσης. Αμφότεροι εκδηλώνετε συμπεριφορές που δεν ήταν ποτέ μέρος της περιόδου του μέλιτος. Και μόλις εκδηλωθεί η υποσυνείδητη συμπεριφορά, η όλη κατάσταση μπορεί εύκολα να καταρρεύσει.

Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι «πώς κρατάμε στη ζωή μας ζωντανή την αγάπη;»

Αν σας έλεγα ότι «έτσι έχουν τα πράγματα και , μαντέψτε; - αυτό δεν αλλάζει», μάλλον θα χαλούσε η  ιστορία…
Τα καλά νέα λοιπόν είναι  ότι μπορούμε να αλλάξουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά. Αλλά για να συμβεί αυτό στις ανθρώπινες σχέσεις, θα πρέπει και οι δύο σύντροφοι  να αναγνωρίζουν την ιστορία και την υποσυνείδητη συμπεριφορά.  Δε γίνεται μόνο ο ένας  σύντροφος να φέρει τη γνώση ότι «Ω, αυτό είναι απλά το υποσυνείδητό του. Ο πραγματικός του εαυτός δεν ξέρει καν για τι πράγμα μιλάει». Σ’ αυτήν την περίπτωση δε θα υπάρξει αποτέλεσμα.


Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει θετική εξέλιξη, είναι να επιχειρείτε διάλογο και όχι διαφωνία. Στην περίπτωση της συζήτησης, δεν υπάρχει πλέον προσωπική επίθεση και κάθε φορά που ο/η σύντροφός σας σταματά  μια συμπεριφορά, δημιουργεί μια καινούρια συνήθεια. Κι αν επαναλάβετε ξανά και ξανά και ξανά την ίδια διαδικασία, θα υπάρξει τελικά κάποια στιγμή που η συνήθεια αυτή θα πάψει να εκδηλώνεται γιατί θα επεμβαίνει ένα νέο μοτίβο αντίδρασης που θα τη διακόπτει. Αλλά απαιτείται υπομονή, επανάληψη και θέληση για διάλογο και όχι για καυγά.





No comments:

Post a Comment