Tuesday, July 7, 2015

Ο  «Μυς της Ψυχής» μπορεί να ευθύνεται για το Φόβο και το Άγχος σου


Ο μείζων ψοΐτης μυς αναφέρεται συχνά ως ο βαθύτερος πυρήνας του σώματος, ή όπως τον αποκαλεί ο θεραπευτής γιόγκα και σκηνοθέτης Danielle Olson, «ο μυς της ψυχής». Αυτός ο σταθεροποιητής μυς βρίσκεται κοντά στο οστό του ισχίου και επηρεάζει την κινητικότητα, την ισορροπία, τη λειτουργία των αρθρώσεων, την ευελιξία και πολλά άλλα.  Εκτός από τη λειτουργία του στο να συμβάλει στη διατήρηση της όρθιας στάσης του σώματος και της κίνησης, ο ψοΐτης θεωρείται ότι επιτρέπει τη σύνδεσή μας με την παρούσα στιγμή, ειδικά όταν  είναι τεντωμένος και απελευθερώνει την ένταση από το σώμα.

Έρευνες δείχνουν επίσης ότι ο ψοΐτης παίζει ρόλο ζωτικής σημασίας για την ψυχολογική ευημερία μας, εκτός από  την υγεία και δομή του σώματος. Η Liz Koch, συγγραφέας του “The Psoas Book”, γράφει «ο ψοΐτης ενσαρκώνει στην κυριολεξία τη βαθύτερη ανάγκη μας για επιβίωση κι ακόμα περισσότερο, τη βασική μας επιθυμία για ευημερία». Αυτό σημαίνει ότι ο ψοΐτης είναι σημαντικότερος απ’ ό,τι θα μπορούσαμε να σκεφτούμε αρχικά και είναι απολύτως δυνατό, η διατήρηση της υγείας του, να συμβάλει στην  εξυγίανση της ροή της ενέργειάς μας, βελτιώνοντας και την ψυχική μας υγεία.

Πού βρίσκεται ο ψοΐτης;

Ο ψοΐτης είναι ο κύριος μυς που συνδέεται με τη σταθερότητα του σώματος. Εκτείνεται από τα πόδια ως τη σπονδυλική στήλη και είναι ο μόνος μυς που τα συνδέει (πόδια-σπονδυλική στήλη) . Ο μυς  εκτείνεται από τον Τ12 σπόνδυλο, διατρέχει προς τα κάτω τους πέντε οσφυϊκούς σπονδύλους και αγγίζει το πάνω μέρος του μηριαίου οστού.

Η Ερπετική Σύνδεση

Εκτός από τη σύνδεση των ποδιών με τη σπονδυλική στήλη, ο ψοΐτης είναι συνδεδεμένος και με το διάφραγμα. Η αναπνοή ρυθμίζεται στο διάφραγμα και είναι επίσης η θέση όπου εκδηλώνονται πολλά σωματικά συμπτώματα που σχετίζονται με το φόβο και το άγχος. Η Koch  υποστηρίζει  ότι αυτό οφείλεται στην άμεση σχέση  μεταξύ του ψοΐτη και του αρχαιότερου τμήματος του εγκεφάλου- το εγκεφαλικό στέλεχος και τον νωτιαίο μυελό- που ονομάζεται Ερπετικός Εγκέφαλος.

Σύμφωνα με την Koch «πολύ πριν τον προφορικό λόγο ή την οργανωτική ικανότητα που ανέπτυξε ο φλοιός, ο Ερπετικός εγκέφαλος, γνωστός για τα ένστικτα επιβίωσής τους,  ήταν αυτός που διατήρησε σε λειτουργία το βασικό πυρήνα μας». Ο τρόπος που ζούμε σήμερα, όντας σε μόνιμη βιασύνη, ανταγωνισμό και ανάγκη για επιτεύγματα, διατηρεί τον ψοΐτη σε μια συνεχή κατάσταση «μάχης ή φυγής».

Ζητήματα που σχετίζονται με τη χρόνια ένταση του ψοΐτη

Παγιδευμένος σε μια κατάσταση «μάχης ή φυγής», ο ψοΐτης βρίσκεται μονίμως σε ένταση και συστολή, σχεδόν από τη στιγμή της γέννησης. Όπως σημειώνει η Koch «η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από πολλά πράγματα  του σύγχρονου τρόπου ζωής: από τα καθίσματα του αυτοκινήτου ως τα σφιχτά ρούχα, από τις καρέκλες ως τα παπούτσια που στρεβλώνουν τη στάση του σώματος, περιορίζουν τις φυσικές κινήσεις μας και συστέλλουν περισσότερο τον ψοΐτη.» Αυτή η δια βίου, χρόνια ένταση του μυ μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα όπως πόνους στην πλάτη, στο ισχίο ή στα γόνατα, πεπτικά προβλήματα και αναπνευστικές δυσλειτουργίες. Μπορεί επίσης να είναι μια σημαντική αιτία για τους χρόνιους σωματικούς πόνους.

Το φυσικό σώμα δεν είναι το μόνο που πάσχει από έναν ψοΐτη σε χρόνια ένταση γιατί είναι πολλά περισσότερα από έναν μυ που χρησιμεύει στη δομική σταθερότητα. Ο ψοΐτης επηρεάζει κάθε στοιχείο της ζωής: από το  πως νιώθουμε ως τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο, ακόμα και το πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους.  Τα προβλήματα που μπορούν να συνδεθούν με έναν ψοΐτη σε χρόνια ένταση είναι πολλά: μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συναισθηματική μας κατάσταση, μπορεί να επηρεάσει τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και κατ’ επέκταση να επηρεάσει τη γενική ευχαρίστηση που παίρνουμε από τη ζωή.  Η συνειδητοποίηση ότι ένας υγιής ψοΐτης είναι σημαντικός για τη συναισθηματική μας ευεξία, εξίσου με τη φυσική μας υγεία, είναι το πρώτο βήμα προς τη διασφάλιση ότι θα προσδώσουμε στον μυ αυτόν, την προσοχή που του αξίζει.

Η Koch γράφει «είτε πάσχετε από πόνο στην πλάτη ή άγχος, από πόνους στα γόνατα ή εξάντληση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ένας συσταλμένος ψοΐτης να είναι η πηγή των προβλημάτων σας».

Φόβος και Ψοΐτης

Δεδομένου ότι ο ψοΐτης συνδέεται στενά με το μηχανισμό «πάλη ή φυγή», ο φόβος μπορεί να εκδηλώνεται πολύ έντονα όταν είναι συσταλμένος ο μυς.

Είναι ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται με τους πιο ασυνήθιστους τρόπους και μπορεί να «κλειδωθεί» στο σώμα προκαλώντας σωματική και συναισθηματική ένταση. Με την αποκατάσταση της ισορροπίας στον ψοΐτη, αυτή η συσσωρευμένη ένταση μπορεί να ελευθερωθεί, πράγμα που μπορεί να συμβάλει έντονα στην απελευθέρωση από αβάσιμους φόβους για τη ζωή και έτσι να βελτιωθεί τόσο τη σωματική όσο και η ψυχική ευεξία του ατόμου, η οποία συνοδεύεται με ένα αίσθημα μεγαλύτερης εσωτερικής γαλήνης καθώς και με λιγότερους μυϊκούς πόνους.

Η σύνδεση με το ενεργειακό σώμα

Η επιμήκυνση και απελευθέρωση του ψοΐτη συμβάλει στη γείωση του σώματος, το οποίο μπορεί να λαμβάνει καλύτερα τη θεραπευτική και αναζωογονητική ενέργεια της Γης. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την εξισορρόπηση της ενέργειας στο ίδιο το σώμα και συμβάλει στο να είμαστε περισσότερο παρόντες στη στιγμή, στο εδώ και στο τώρα. Η σωστή δομική σταθερότητα που αποδίδεται σε έναν υγιή ψοΐτη, συμβάλει στην ανεμπόδιστη ροή ζωτικής ενέργειας σε όλο το σώμα, πράγμα που σε φυσικό επίπεδο μεταφράζεται ως ένα σώμα που μπορεί να υποστηριχτεί από μόνο του, είναι πιο ενεργητικό, οι κινήσεις του είναι λιγότερο περιορισμένες και απαιτούν μικρότερη προσπάθεια.

Η αρχαία σοφία στους σύγχρονους καιρούς

Η κατανόηση του ψοΐτη δεν πρόκειται για νέα γνώση. Στην πραγματικότητα, πρόκειται περισσότερο για αρχαία σοφία που είτε χάθηκε είτε απορρίφθηκε με το πέρασμα του χρόνου. Η γιόγκα για παράδειγμα, μας αποδεικνύει ότι οι αρχαίοι γκουρού καταλάβαιναν τη σημασία της απελευθέρωσης των συσταλμένων μυών του ψοΐτη. Οι αρχαίες asanas, ή στάσεις, της γιόγκα επικεντρώνονται στην επιμήκυνση και στην απελευθέρωση του ψοΐτη, αποκαθιστώντας την άνεση και την ισορροπία σε όλο το σώμα. Με συστηματική εξάσκηση, μπορούμε να μάθουμε να απομονώνουμε τον μυ αυτόν, κάτι που μπορεί να είναι πάρα πολύ χρήσιμο και θεραπευτικό σε βάθος χρόνου.

Μπορούμε να αξιολογήσουμε την τρέχουσα υγεία του ψοΐτη μας, επιχειρώντας τη στάση του δέντρου (tree pose ή Vrksasana), η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί σωστά αν ο μυς είναι συσταλμένος. Επίσης, αν επιχειρώντας καθιστές ή όρθιες στάσεις της γιόγκα νιώθετε τράβηγμα στα γόνατα ή στο κάτω μέρος της πλάτης (ή και στα δυο), τότε πιθανότατα ο ψοΐτης σας να χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.

Ο ψοΐτης είναι ένας σημαντικός, αλλά συχνά άγνωστος, μυς που παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική ευεξία μας. Το σωρευτικό αποτέλεσμα της παραμέλησής του μεταφράζεται σε σωματική και ψυχική ένταση, που σε κοινωνικό επίπεδο εκδηλώνεται με τη  μορφή άγχους, κατάθλιψης, χρόνιους πόνους στην πλάτη, πεπτικές διαταραχές, αναπνευστικά προβλήματα κ.α. 


Πηγή έμπνευσης : https://vimeo.com/132809413

No comments:

Post a Comment