Friday, October 2, 2015

Αρχέτυπα-Μέρος Β’
Ο καθορισμός των προσωπικών αρχετύπων


Μια πρώτη προσέγγιση στα αρχέτυπα και στον τρόπο που μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά μας έγινε σε παλαιότερη ανάρτηση για το Δραματικό Τρίγωνο, όπου έχουμε τα αρχέτυπα του Θύματος, του Διώκτη και του  Σωτήρα και την έκφραση της «σκοτεινής» πλευράς τους.

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες βασικές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε ποια, από τα πολλά αρχετυπικά μοτίβα, μπορεί να συνδέονται με εσάς. Μπορείτε να ξεκινήσετε με τη λίστα που ακολουθεί. Ήδη στο πρώτο μέρος για τα αρχέτυπα αναφέρεται ότι όλοι έχουμε το Παιδί, το Θύμα, τον Σαμποτέρ και την Πόρνη. Έτσι θα πρέπει να επιλέξετε άλλα 8 για να ολοκληρώσετε τον κύκλο σας.


Μια μερική λίστα αρχετύπων

Ηθοποιός      Αναρχικός      Γραφειοκράτης      Σύντροφος      Γριά      Ντετέκτιβ      Διπλωμάτης      Ονειροπόλος      Τρελός      Θεός      Θεραπευτής      Ιππότης      Μάγος       Γυναίκα αρχηγός οικογένειας ή φυλής       Μούσα      Πατριάρχης      Ποιητής      Ιερέας      Προφήτης      Ξωτικό      Επαναστάτης      Σαδιστής      Σαγηνεύτρα      Υπηρέτης      Παραμυθάς      Κλέφτης      Τύραννος      Οραματιστής      Μάγος      Εθισμένος      Καλλιτέχνης      Ζητιάνος      Παιδί      Δειλός      Απατεώνας      Δικτάτορας      Μαθητής      Θεά      Καινοτόμος      Απελευθερωτής      Μάρτυρας      Καλόγρια      Προσκυνητής      Πολιτικός      Πρίγκιπας      Πόρνη      Μαριονέτα      Λυτρωτής      Ρομπότ      Σοφός      Σκλάβος       Βαμπίρ      Πολεμιστής      Ζόμπι      Αλχημιστής      Εκδικητής      Νταής      Κλόουν      Τεχνίτης      Δεσποινίδα      Ερασιτέχνης      Ντίβα      Τζογαδόρος      Ερημίτης       Δικαστής      Εραστής      Μαζοχιστής      Καλόγερος      Πρωτοπόρος


Αυτό-εξέταση

Κάποια από τα αρχέτυπα του καταλόγου είναι σα να μας περιγράφουν, σα να μας γνωρίζουν ή σα να είναι μέρος της ζωής μας από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας. Μπορεί να πρόκειται για κάποιο αρχέτυπο που ανταποκρίνεται στο επάγγελμα που κάνουμε – για παράδειγμα Πολιτικός, Τεχνίτης, Αθλητής, Δάσκαλος ή Δικαστής. Μπορεί επίσης να είναι κάποιο σημαντικό χαρακτηριστικό που καθορίζει τη φύση μας, άσχετο με τη δουλειά μας: Ποιητής, Εραστής, Επαναστάτης κλπ.

Θα πρέπει ωστόσο να κοιτάξουμε λίγο βαθύτερα καθώς ορισμένα αρχέτυπα που μπορεί να μας ελκύουν, μπορεί απλά να εκφράζουν έναν ευσεβή πόθο. Κάποιος μπορεί να βλέπει τον εαυτό του σαν Μυστικιστή για παράδειγμα, γιατί του αρέσει να διαλογίζεται στις διακοπές του ή τα σαββατοκύριακα. Αλλά πρέπει να κοιτάξει μέσα του και να αναρωτηθεί αν κάνει όντως τη σκληρή δουλειά και τις θυσίες που ακολουθούν αυτήν την ταυτότητα. Eπίσης για να συμπεριλάβει κανείς ένα αρχέτυπο στον προσωπικό του κύκλο των 12, θα πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίσει την επιρροή του σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Αφού λοιπόν ολοκληρώσετε την ομάδα των 8 αρχετύπων που σας φαίνονται οικεία, θα θέσετε ορισμένα ερωτήματα στον εαυτό σας για να βεβαιωθείτε για τη σωστή σας επιλογή.

-Ποια γεγονότα ή προσωπικά χαρακτηριστικά με οδήγησαν στην επιλογή αυτού του αρχετύπου;
-Πόσο καιρό ήταν μέρος της ζωής μου αυτό το αρχετυπικό μοτίβο;
-Τι ρόλο έχει παίξει αυτό το αρχέτυπο για ‘μένα;
-Ποιοι άνθρωποι έχουν αλληλεπιδράσει με την πτυχή της φύσης μου που υποστηρίζεται από το αρχέτυπο αυτό; (Για παράδειγμα, αν πρόκειται για το Δάσκαλο, σκεφτείτε τα άτομα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δική σας εκπαίδευση ή σας ενέπνευσαν να γίνετε εσείς δάσκαλος για τους άλλους)
-Ποια η σχέση του αρχέτυπου αυτού με τις προσωπικές μου εκκρεμότητες –αυτούς που δεν έχω συγχωρέσει, ή γεγονότα του παρελθόντος στα οποία παραμένω προσκολλημένος; Μπορεί το αρχέτυπο να με βοηθήσει στην επούλωση των καταστάσεων αυτών;
-Τι μύθους, παραμύθια ή ιστορίες που έχουν σημασία για μένα σχετίζονται με το αρχέτυπο αυτό;
-Εμφανίζεται το αρχέτυπο αυτό στα όνειρά μου;
-Με δυναμώνει ή με αποδυναμώνει η σκέψη του αρχέτυπου αυτού;

Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε και τον πνευματικό αντίκτυπο των αρχετύπων σας. Ρωτήστε τον εαυτό σας:

-Τι επίπτωση είχε το αρχέτυπο αυτό στην πνευματικότητά μου;
-Τι έμαθα για τη σκοτεινή πλευρά μου μέσω αυτού του αρχετύπου;
-Με εμπόδισε ή με βοήθησε να κάνω αλλαγές που έπρεπε να γίνουν;
-Ποια άμεση καθοδήγηση μπορεί το αρχέτυπο αυτό να μου προσφέρει την παρούσα στιγμή;

Μετά από τη διαδικασία αυτή, ξεχωρίστε εκείνα που δεν είναι πραγματικά μέρος της προσωπικής σας ομάδας και στη συνέχεια επιστρέψτε στη λίστα για να επιλέξετε αντικαταστάτες μέχρι να συμπληρώσετε τη δωδεκάδα.



No comments:

Post a Comment