Wednesday, January 7, 2015

Όταν ο εγκέφαλος “χορεύει” τάγκο

Έχουμε συνηθίσει να παίρνουμε τη μουσική ως δεδομένο. Όταν ωστόσο προσπαθούμε να μιλήσουμε για το τι ακριβώς μας κάνει η μουσική, δυσκολευόμαστε να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις. Το αίσθημα μοιάζει μυστικιστικό και αφηρημένο. Όμως πρόσφατες επιστημονικές μελέτες σχετικά με το πώς ο εγκέφαλος αντιδρά όταν εκτίθεται  στη μουσική υποδηλώνουν ότι πρόκειται για κάτι θεμελιωδώς σωματικό και πνευματικό, κάτι που μοιάζει με βασικό ανθρώπινο ένστικτο.  
Το 2013, ερευνητές από τη Φιλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία, εξέθεσαν άτομα σε διάφορα είδη μουσικής, από των Beatles το Abbey Road , ως μια σύγχρονη εκδοχή αργεντίνικου τάγκο. Το πόρισμα ήταν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αντιδρά με  διαφορετικό τρόπο σε διαφορετικά είδη μουσικής, προκαλώντας πολύ συγκεκριμένες συναισθηματικές, σωματικές και συμπεριφοριστικές αντιδράσεις, σχεδόν σαν η μουσική να λειτουργεί σαν ένας χάρτης συναισθημάτων που τα επικοινωνεί στον εγκέφαλο καλύτερα από τις λέξεις, αφού οι διάφορες πληροφορίες διεγείρουν σχεδόν ολόκληρο τον εγκέφαλο.
Η μελέτη όμως διαπίστωσε κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό. Η επίδραση της μουσικής πάνω μας δεν είναι κάτι το γενικό. Κάθε είδος και κάθε τραγούδι είναι ένας χάρτης ενός μοναδικού συνδυασμού συναισθημάτων και σκέψεων.  Το παρακάτω βίντεο της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI) ενός εγκεφάλου που ανταποκρίνεται σε μουσική τάγκο, αποδεικνύει ότι οι αντιδράσεις μας στη μουσική, μπορούν να είναι έντονες.

Κάπως έτσι μοιάζει να ενεργοποιείται ο εγκέφαλός μας ακούγοντας το “Adios Nonino”  του Astor Piazzola. Με κόκκινο σημειώνεται η έντονη ενεργοποίηση και με μπλε η χαμηλή.

No comments:

Post a Comment